en | tr
Özel Jetler ve Seyahat
Özel jetler lüks ve cazibenin sembolüdür; ancak, tecrübesiz gezginler özel uçakların genellikle en rahat çözüm olmayabileceğinin farkında değildirler. Uçak uygun şekilde seçilmediğinde, aslında hayal kırıklığı yaratan bir deneyim olabilir.

Klasik havayollarına ait ticari uçaklarla kıyaslandığında, çok daha geniş çeşitlilikte özel uçak türü bulunmakta olup aralarındaki farklar önem arz eder. İlk kez özel bir uçuşu tecrübe edecekler, doğru uçak seçiminde genellikle oturma kapasitesinin yeterli bir kıstas olabileceğine inanırlar. Küçük ve kısa menzilli jetlerin sadece kısa sektörler için rahat bir seçenek olduğu gerçeğini gözden kaçırırlar.

 

Hafif jetlerin daha düşük hızda gitmesi ve yol sırasında yakıt ikmali yapmasının gerekliliği, toplam yolculuk süresini önemli ölçüde uzatabilir. Uygun bir tuvaleti ve sıcak bir mutfağı bulunmayan uçaklarda küçük, ayağa kalkınmayan bir kabine sıkıştırılan yolcular ile birlikte yapılan uçuşlar gerçek anlamda bir VİP deneyimi gibi gelmemektedir. Birçok iş jeti operatörü bu hayal kırıklığını önlemek için uçaklar arasındaki farklılıklar hakkında yeni müşterilerini bilgilendirerek, bu farklılıkların seyahat konforunu nasıl etkileyebileceğini anlamalarını sağlamaya çalışmaktadır.

 

Bugün, yüzlerce model özel iş jeti bulunmaktadır. Özel İş Jetleri, Motor tipine, uçak ağırlığına, kabin alanına göre; turboproplar, çok hafif jetler, hafif jetler, orta ölçekli jetler, ağır jetler ve üst düzey yöneticiler için özel uçaklar olarak kategorize edilebilirler.

 

Turboproplar: jet motorlu uçaklar için genellikle çok kısa veya uygunsuz olan pistlere ulaşabildiklerinden bölgesel ulaşım için en popüler olanlarıdır,  daha fazla yakıt tasarrufu sağlarlar. Bu nedenle daha kısa mesafeler için daha az maliyetlidirler. Turboproplar genellikle gürültülü ve yavaş olarak algılansa da en yeni turboproplar, basınçlı yolcu kabinleri ile daha hızlı ve daha sessiz hale getiriliyor.  Bu kategoride en çok bilinenler, genellikle farklı konfigürasyonlarla 7 ila 11 kişiyi ağırlayabilen Beechcraft King Air 200 ve Pilatus PC-12'dir.

 

 

Çok Hafif Jetler:ağırlıklı olarak, 2 saate kadar olan uçuşlarda hafif bagajlı ve maksimum 4 yolcu taşıyabilen çok hafif jetler turboprop uçaklara alternatif bir seçenek olarak sunulur. Hafif jetlerden daha ekonomik ve daha kısa pistlerde hizmet edebilen uçaklardır.Wijet’in Cessna Citation Mustang filosu ile Air France – KLM havayollarının tarifeli uçuşlarının ortaklaşa olarak noktadan noktaya hava taksi olarak kullanılmasında popülerdirler.

 

 

Hafif Jetler: 6 yolcuya kadar 2-3 saatlik sektörler için en uygun maliyetli seçenektirler. Ekonomiktirler, ancak ayrı bir tuvaleti olmayan küçük ve ayağa kalkılamayan kabininden dolayı daha talepkar yolcular için genellikle konforlu bulunmazlar. Hafif jetlere 1964'te piyasaya sürülen Learjet 23 öncülük etmiştir.   Bu kategorideki diğer bir başarılı imalatçı, başlangıçta ağırlıklı olarak küçük pistonlu ve turboprop uçak yapmakla bilinen Cessna'dır.

 

 

Orta Büyüklükte Jetler: genellikle ayağa kalkılabilen bir kabin sunarlar ve daha geniş bagaj bölümleri, katlanır divanlar ve kapalı banyolarla donatılmıştır. Dünyanın en çok satan özel jeti olan Citation XL / XLS / XLS +, bu kategoriye giren en uygun maliyetli orta boyutlu kabinleri sunmaktadır. Ailenin en yeni üyesi Citation X +,935 Mach maksimum hızı ile hızın tartışılmaz kralıdır.

 

 

Bu sınıftaki uçakların bir başka popüler üreticisi 50 koltuklu CRJ-200LR’i baz alarak en büyük süper- orta boyutlu jet Challenger 800'i piyasaya süren olan Bombardier Aerospace’dir. Bu uçağın değiştirilmiş hali Beyonce tarafından Jay-Z'ye Babalar Günü hediyesi olarak verilen Challenger 850’dir.

 

Ağır Jetler: iki kategoriye ayrılır: standart ağır jetler ve ultra-uzun mesafeli ağır jetler. Ağır jetler geniş stand-up kabinleri ve bagaj kapasitesine, kapalı banyolara ve tamamen düz yatakları olan gündüz / gece konfigürasyonuna sahip olup ayrıca kabin ekibinin sıcak ve soğuk yiyecek ikramı yapabilmelerini sağlayan iyi donanımlı bir mutfak ile donatılmıştır.

 

 

En ünlü ağır jet imalatçısı, ilk ultra uzun menzilli jet GV’i (G5) üreten Gulfstream Aerospace’dir. Yakın zamanda çıkardıkları efsanevi G650ER, dünyanın en hızlı ve en uzak iş jeti olup kesintisiz olarak 7,500 deniz mili (13.890 kilometre) kat etmektedir. Uçak, panoramik pencereleri, dijital ses sistemi, yüksek çözünürlüklü video ekipmanları ve 26 inç geniş ekran televizyonları ile sektöründe en büyük özelliklere sahiptir. Gulfstream'in rakiplerinden olan Bombardier Aerospace de tamamen düz yatakları, ayrı salonu, yatak odası ve iki banyosu olan Global Express ve Global 6000 ile uzun süren okyanuslar arası uçuşlarda olağanüstü bir konfor sağlıyor.

 

 

Global Express, Hollywood'da popüler bir seçim olup Oprah Winfrey, Celine Dion ve Steven Spielberg gibi ünlü kişiler tarafından satın alınmıştır.

 

Bu sektördeki bir diğer oyuncu olan Brezilyalı imalatçı Embraer’in normalde 20-37 adet koltuk ile yapılandırılmış mevcut bir yolcu uçağı iskeletine sahip Embraer 135'e dayanan Legacy 600, alıcıları için başarılı ve düşük maliyetli bir seçenektir. Paris'te bulunan Dassault Aviation'a ait Falcon 7X ve 8X’den söz etmeden ağır jet sektöründeki baş imalatçıların listesini kapatmak olmaz; sadece zarafeti değil aynı zamanda uzun menzilli olmasıyla da etkileyici bir jet modelidir.

 

Özel Uçaklar: özel jet seyahati için tam donanımlı yatak odaları, özel süitleri ve duşlu banyoları ile rahatlık, lüks ve konforda en üst düzey uçaklardır. Yüksek işletim maliyetlerinden dolayı kısa rotalar için tasarlanmamışlardır. Boeing'in BBJ modeli, Airbus'ın A318 Ellite, A319CJ, A320 Prestige modeli ile Embraer'ın Lineage 1000 modelleri VIP uçakların popüler modelleri arasında yer alıyor. Boeing'in özel üretim jeti Boeing Business Jet (BBJ), şirketin ticari türevi olan Boeing 737'nin versiyonu olarak geliştirilmiş, ardından BBJ2, Boeing 737-700 ve BBJ3, Boeing 737-800’den geliştirilmiştir. BBJ'ler birçok bölüme ayrılabilen birbirinden farklı kabin yerleşim planlarına sahip olabilseler de, genellikle bir adet ana yatak odası, duşlu bir banyo,  bir adet toplantı odası ve ofis ile donatılmıştır. Ayrıca, ticari uçakların tüm oturma alanlarının business sınıfa, özel süitlere ve ayrı yatak odalarına dönüştürüldüğü VIP versiyonu olan birkaç Özel Uçak da bulunmaktadır.

 

 

Uçak seçeneklerinin çok olması, her seyahat için uygun bir uçak kiralamayı satın almaya göre daha avantajlı kılar çünkü bir uçağı satın aldığınızda, ağır jetiniz varsa eğer çok kısa bir piste inmekte zorlanabilir veya hafif jetiniz varsa uzun bir yolculukta çok fazla yakıt durağınız oluşabilir. Ancak her iki tip uçağı, hatta aynı zamanda deneyimli bir pilot olan John Travolta’da olduğu gibi başka şeyleri de satın alabilirsiniz. John’un iki adet özel mülkiyete ait piste erişimi olduğu düşünüldüğünde, onu hava yolculuğunda daha fazla bağımsız hale getirecek başka bir durum kalmıyor.

 

 

×

Bilgi